INTERVJUJI IN ČLANKI


    

    

MNENJA


    

    

Katalog    

    

LITERATURA


    

    

GALERIJA


    

    
    

    

VIDEO


    

    

    

    

POVEZAVE


    

    

Dr. Neal Barnard
Physicians Committee
for Responsible Medicine
http://www.pcrm.org/health

Dr. Joel Fuhrman
https://www.drfuhrman.com/

Dr. Michael Klapper
Nutrition –Based Medicine
https://doctorklaper.com/

Dr. Dean Ornish
Lifestyle Medicine
http://deanornish.com/

Klinika za postenje
dr. Otto Buchinger
http://buchinger.de/

dr. Keki R. Sidhwa - Popolnost naravnega življenja
http://drsidhwa.com/

Klinika za postenje
dr. Alec Burton
http://www.alecburton.com/
http://www.arcadiahealthcentre.com.au/

Vadba rekreativnega teka in triatlona - Celje
http://www.srk-celje.si/

Vadba rekreativnega teka v Ljubljani
http://www.tekaskitrener.si/

Domača hrana iz slovenskih kmetij
http://www.kupujmodomace.si/kupdom/
    

    

Idealna telesna teža - Gayelord Hauser


Največ ljudi ima idealno težo med 25. in 28. letom. Po 30. letu življenja človek ponavadi opusti telovadbo in teža se veča.
Težo za moške in ženske je v tabelah obdelala organizacija strokovnjakov, ki je raziskovala težo pet milijonov ljudi. Po višini in jakosti kosti lahko ugotovite, če je vaša teža idealna.
Pomnite, da veljajo te tabele za idealno težo ne glede na starost.


MODROSTI


    

    

AUDIO


    

    

Foto album
    

    


INTERVJUJI
ČLANKI
IN


    

    


2
0
1
8


    

    

1
9
9
2


    

    

NAROČNINA NA REVIJO:
Preporod – V sožitju z Naravo


    

    

Ne raztegnite si želodca

Želodec pri ženski, povprečne višine lahko sprejme 1,15 litra hrane. Samo toliko. Želodec  pri osebi, ki meri več kot 1,80 m, pa lahko sprejme 1,6 litra hrane. To so normalne zmožnosti. Tisti, ki preveč jedo, imajo želodec, ki lahko sprejme 6,8 litra hrane. Če je želodec tako močno razširjen, bo vedno terjal toliko hrane, dokler ga ne boste prevzgojili in zmanjšali na normalno velikost.
Nimate želodca, ki bi zdržal 6,8 litra hrane, še zdaleč ne. Če preveč pojeste, se vam želodec hitro razširi. Vaše telo hrane ne bo zavrglo. Prebavni trakt bo hrano prebavil, v jetrih se bo spremenila in končno kopičila kot podkožna maščoba.


Bodite zadovoljni s svojo hrano

Ne jemo le, da utolažimo svojo lakoto, ampak tudi zaradi užitka in zadovoljstva. Žal, največkrat pogrešamo užitek. Goltamo hrano brez misli, ne da bi vedeli, kaj jemo. Takšno požiranje hrane je grda razvada, ne le zato, ker želodec večje kose hrane teže prebavlja, temveč tudi zato, ker moramo pojesti več hrane, da zadostimo lakoti. Že dolgo je tega, odkar je Robert Burton v svoji knjigi "Anatomy of Melancholy" (Anatomija otožnosti) poudaril, kako pomembno je počasno in pazljivo žvečenje hrane. Tako zadostimo teku le s polovico običajne količine hrane.

Zobje, čeljusti in obrazne mišice pomagajo žvečiti. Dr. Frederick Stare, vodja oddelka za prehrano na harvardski šoli za socialno zdravstvo, pravi, da je izrazito žvečenje zdravo za zobe, dlesni in jezik in olajšuje prebavljanje. Priporoča hrano za žvečenje, kot je presno sadje in zelenjava.

Počasno žvečenje hrane omogoča takšno naraščanje krvnega sladkorja, da se sproži signal, ki sporoči centru za nadziranje teka (v hipotalamusu), da ste siti. Sama po sebi se izgubi želja, da bi še jedli. Če boste tako ravnali, lahko vržete stran vse knjige o hujšanju z mojo vred, ker bo vašemu telesnemu in duševnemu teku zadoščeno. To je verjetno največja skrivnost vseh shujševalnih težav.