INTERVJUJI IN ČLANKI


    

    

MNENJA


    

    

Katalog    

    

LITERATURA


    

    

GALERIJA


    

    
    

    

VIDEO


    

    

    

    

POVEZAVE


    

    

Dr. Neal Barnard
Physicians Committee
for Responsible Medicine
http://www.pcrm.org/health

Dr. Joel Fuhrman
https://www.drfuhrman.com/

Dr. Michael Klapper
Nutrition –Based Medicine
https://doctorklaper.com/

Dr. Dean Ornish
Lifestyle Medicine
http://deanornish.com/

Klinika za postenje
dr. Otto Buchinger
http://buchinger.de/

dr. Keki R. Sidhwa - Popolnost naravnega življenja
http://drsidhwa.com/

Klinika za postenje
dr. Alec Burton
http://www.alecburton.com/
http://www.arcadiahealthcentre.com.au/

Vadba rekreativnega teka in triatlona - Celje
http://www.srk-celje.si/

Vadba rekreativnega teka v Ljubljani
http://www.tekaskitrener.si/

Domača hrana iz slovenskih kmetij
http://www.kupujmodomace.si/kupdom/
    

    

MODROSTI


    

    

AUDIO


    

    

Foto album
    

    


ČLANKI
IN


    

    

INTERVJUJI
BOLEZEN JE SAMOZDRAVILNI PROCES ORGANIZMA


Sedem stopenj bolezni
Marjan Videnšek

Ko nenadoma kdo umre zaradi hude bolezni pogosto kdo reče: "Vedno je bil zdrav, nikoli bolan." Ste to že slišali? Bodimo si na jasnem, bolezen običajno ne uniči naenkrat, v kratkem času. Od prvih znamenj bolezni pa do sedme stopnje, raka in drugih kroničnih degenerativnih bolezni, lahko mine več let.


Bolezni se postopoma razvijajo. Poznamo sedem stopenj bolezni, in na vsaki še lahko ustavimo njen razvoj. Seznanite se z njimi in njihovimi znamenji in spoznali boste, kje ste trenutno. Le tako boste lahko prevzeli nadzor nad položajem.

1.       IZČRPANOST

Izčrpanost organizma se pojavi, če telo ne ustvari dovolj energije za svoje naloge, ki jih opravlja, ali pa če porabi za delovanje več energije, kakor jo lahko ustvari. Posledica tega je, da se delovanje vseh telesni funkcij poslabša – z izločanjem  strupenih produktov presnove in ostankov hrane vred. Določena količina strupov v telesu je normalna, saj nastaja pri normalnem delovanju organizma. Težave nastanejo, če nastane več strupov, kakor jih lahko telo izloči. Če telo ne more obnoviti izčrpane energije, postane preobremenjeno s strupenimi odpadki. Energija se obnavlja le s spanjem, zato je prvo znamenje izčrpanosti utrujenost: postanete leni, že podnevi si želite zadremati, ponoči potrebujete več spanja. Izčrpanost pelje naravnost na drugo stopnjo bolezni.


2.       TOKSIKACIJA ali ZASTRUPITEV

Toksikacija ali zastrupitev se pojavi, ko prej opisani, neizločeni strupi obremenijo kri, limfo in telesna tkiva. Telo takoj prepozna to stanje. Ko se skuša ozdraviti, očistiti in ohraniti svojo popolnost, začne splakovati strupe iz telesa. To povzroči dvojni učinek: Prvič, pojavi se več prepoznavnih opozoril – razne nevšečnosti, in drugič, postopek samoočiščevanja telesa sproži še večje izčrpavanje energijskih rezerv. Če takšna oseba preveč dela, je napeta, ali premalo počiva in spi, je občutek utrujenosti in apatičnosti (lenobe) še izrazitejši. Na določeni stopnji zastrupitve, ko se telo skuša znebiti strupov, se razvije naslednja stopnja bolezni.


3.       DRAŽENJE

Pri izčrpanosti je edino spoznavno znamenje in opozorilo občutek slabosti ali utrujenosti. Toksikacija in nastalo draženje pa povzroči še prepoznavnejša (občutnejša) znamenja. To je pravzaprav stopnja bolezni, katere edini namen je opozoriti na povišano stopnjo zastrupitve v telesu. Vse to seveda v upanju, da boste postali pozorni na ta opozorila ter ustrezno storili vse, da bi jih odstranili. Draženje je stanje, v katerem telo razvrsti svoje obrambne mehanizme in pospeši notranje dejavnosti, da bi nakopičene strupe odstranilo. To se lahko zgodi v različnih delih telesa. Čeprav to draženje ni tako boleče, da bi morali k zdravniku, je dovolj neprijetno, da nas prav sili v ukrepanje. Očiten primer takega draženja je npr. siljenje k uriniranju ali na blato. To ni boleče, razen če ne traja dlje časa. Pomeni lahko samo to, da se mehur in telo želita znebiti strupov. Manj očitno je, ko se razstrupljajo drugi deli telesa. Pogosto jih odpravimo kot manj pomembne, namesto da bi v njih prepoznali to, kar so – dragoceno darilo. Primeri takih znamenj so dobro znani. Eden takih je srbenje. Koža ni le največji organ, temveč je tudi organ za izločanje. Telo vsak trenutek uporablja štiri milijarde kožnih por za odstranitev strupov iz telesa. Od vrha glave, pa vse do stopal. Koža začne srbeti, in to je znamenje, da se izločajo strupi. To seveda še ni preveč resno, niti preveč boleče. Vendar postane zadeva tako nadležna, da zbudi našo pozornost. Če na tej stopnji prezremo tudi ta opozorila in ne storimo ničesar, da bi odstranili vzroke težav, bodo srbenju zagotovo sledile hujše težave.
Vendar ne občutijo vsi samo srbenja. Druga opozorilna znamenja so lahko še: živčnost, depresija, vznemirjenost, zaskrbljenost. Lahko se pojavijo tudi pogosti glavoboli ali manjše bolečine v drugih delih telesa. Taki znamenji sta tudi nespečnost in nemirno spanje. Druga znamenja draženja so še: obložen jezik, slab zadah, temni kolobarji okoli oči. Ženske utegnejo imeti neredno ali bolečo menstruacijo. Ko je telo polno strupov, skuša tako različno zbuditi našo pozornost.
Žal pa ljudje živijo leta v takem stanju, ne da bi vedeli, kaj se dogaja, ker jim še ni dovolj hudo, da bi  se morali "zdraviti", temveč se tega nekako navadijo. Toda, če se le predolgo ne menimo za učinke, ki jih kažejo izčrpanost, toksikacija in draženje, se količina nakopičenih strupov poveča in pokaže se nova – naslednja oblika "bolezni".


4.       VNETJE   (vnetja in rak-vloga)

Vnetje je najmočnejše prizadevanje telesa, da bi se očistilo in okrepilo. Če smo vsaj malo občutljivi, se moramo zavedati težav, saj nas nanje opozori huda bolečina. Bolečina se nikoli ne pojavi naključno in brez povoda. Bolečina ni kazen za neprevidnost. Bolečina ima namen. To je zagotovo najučinkovitejše znamenje, ki opozarja, da bomo brez pravilnih ukrepov hudo ogrozili svoje zdravje. Telo se skuša obupno znebiti nakopičenih strupov, preden začno nastajati pogubne poškodbe.
Malo ljudi razume, da je to čiščenje strupov iz telesa, ki ga sproži telo samo za svojo odrešitev. Večina pa gleda na ta znamenja kot na napad na svoje dobro počutje, zato gredo k zdravniku po olajšanje. Zdravnik bo zagotovo našel neka znamenja bolezni in jih začel zdraviti z zdravili. Zdravila ne odstranijo vzrokov težav. Lahko le zmanjšajo bolečino. Žal pa tako početje še dodatno poveča raven zastrupitve, kajti vsa zdravila so hudi strupi. Dajejo le lažen občutek, da je težava premagana. Pri vnetju se strupi nakopičijo v enem izmed organov ali v določenem delu telesa, npr. v prsih. To mesto se vname zaradi nenehnega draženja strupenih snovi. Pri vnetju zdravniki postavijo diagnoze, ki se končajo na "-itis", to pomeni vnetje: tonzilitis – vnetje mandeljnov, apendicitis – vnetje slepiča, hepatitis – vnetje jeter, nevritis – vnetje živca, nefritis – vnetje ledvic, artritis – vnetje sklepov, kolitis – vnetje črevesa, rinitis – vnetje nosnih sluznic, sinusitis – vnetje obnosnih votlin. Seznam teh "-itisev" je neskončen. Limfodermatitis je vnetje limfnih žlez, bezgavk. Otečene bezgavke ali limfni vozli so eno izmed najočitnejših opozoril, da nakopičene strupe že predolgo nosimo v sebi.
Če na primer dovolimo, da se draženje kože še nadaljuje, nastane dermatitis – vnetje kože. Ekcem ali luskavica sta odlična zgleda, kako telo uporablja svoje zdravilne moči in na silo potiska strupe skozi kožo. In če pravilno ukrepamo, da se količina strupov zmanjša, se telo za zmeraj znebi te bolezni.

Žal pa zdravniki večinoma ravnajo napačno. Boleča znamenja vedno potlačijo z zdravili. Bolečina začasno popusti, toda težave ostanejo. Ko se čistilni napori telesa potlačijo z dodajanjem zdravil, se količina strupov še poveča, dokler ne postanejo prizadeti tudi drugi organi. Na primer: nevrodermitis se preseli na pljuča. Ogromno otrok danes trpi zaradi tega. Strupom, ki so že v telesu, dodajamo še dodatne in močnejše. Ta stopnja je velikokrat ključna pri naši odločitvi, ali si želimo ozdraveti ali pa potoniti še  globlje v bolezen. Ste namreč na sredini sedem stopenjske bolezenske lestvice in vaše ukrepanje je v tem trenutku odločilno. Če se ne prenehate nadalje zastrupljati, vas to pripelje na naslednjo, višjo stopnjo bolezni.


5.       GNOJENJE ali ČIRI 

Gnojenje nastane takrat, ko je telo že dolgo prizadeto in je že zelo veliko celic uničenih. To stanje je često zelo boleče, ker so prizadeti tudi živci. Rane ali čiri se lahko pojavijo v telesu ali zunaj njega. Primer notranjega čira je klasični čir na želodcu, luknja. Vsak, ki je to izkusil, ve, kako boleče je to. Primer zunanjega čira pa je lahko rana v ustih, ali odprta, curljajoča rana na nogi ali roki, iz katere teče izcedek. Telo uporabi čire kot odtočne kanale, da bi se znebilo strupov. Čiri se pozdravijo, čim se zmanjša količina nabranih strupov. Če ne odnehamo, pa telo sproži postopek, da te rane zapečati.


6.       STRDITEV

Toksične, strupene snovi, ki nas ogrožajo, se obdajo z ovojnico iz strjenega tkiva. Tako telo zadrži strupene snovi na določenem mestu in jim prepreči, da bi se širile po telesu. Ta vrečka, otrdina, je tumor, ki pogosto dobi diagnozo rak, čeprav to še ni rakasto tkivo. Strditev je zadnja stopnja, v kateri so celice še vedno pod nadzorom.   Če nadaljujemo z uničevalnimi navadami, ki so nas pripeljale do tega stanja, pa celice postanejo zajedavske (paraziti) in živijo od vsega, kar dobijo, ne da bi telesu kakor koli koristile. Nenehno zastrupljanje končno spremeni genski program celice, te podivjajo in delujejo povsem neorganizirano, nenadzorovano. To stanje imenujemo rak.


7.       RAK

To je zadnja faza v dolgem razvoju bolezni. Če se vzroki, ki ga začnejo in tudi nadaljujejo, ne ustavijo, je to lahko usodno. S pravočasno in dosledno usmeritvijo v zdravo življenje pa se proces še lahko ustavi in preusmeri. Namen tega pisanja pa je, da razumemo potek t.i. bolezni in vzroke za njen razvoj in nastanek. Da s primernim obnašanjem preprečimo nastanek kronične bolezni, ki je posledica stalnega, neprekinjenega, zastrupljanja organizma.

Pri takih obolenjih ljudje pogosto mislijo, da je bolno telo sovražnik, ki vas hoče ubiti. Vendar pa je telo naš prijatelj in najboljši zaveznik, ki si neprenehoma prizadeva vzpostaviti okoliščine za dobro zdravje. Uspe mu lahko le, če mu damo priložnost, tako, da se nehamo zastrupljati s slabimi navadami in razvadami. Telo nas na vseh opisanih stopnjah bolezni nenehno opozarja, da delamo nekaj hudo narobe. Če se spremenimo, se težave ali opozorila končajo. Spremeniti pa se moramo sami.

V avtu zagori rdeča lučka za olje. Ali jo prekrijete in verjamete, da se ne bo nič zgodilo? Ali pa greste k najbližjemu mehaniku, da preveri? Stvarnik nam je vstavila zanesljiv opozorilni sistem, ki nas varuje pred vsako okvaro in poškodbo.
Vedeti moramo, da je zdravje normalen, bolezen pa nenormalen pojav. Telo se vedno trudi ostati zdravo. Takoj, ko je naše zdravje ogroženo, sproži alarm. To lahko pomeni samo, da telesu ne omogočamo pogojev za normalno delovanje. Samo z upoštevanjem signalov lahko ustavimo vzpenjanje po lestvici razvoja bolezni, katere najvišja stopnja so rak in druge hude kronične bolezni. Le tako lahko preprečimo veliko večino bolezni.

2
0
1
8


    

    

1
9
9
2


    

    

NAROČNINA NA REVIJO:
Preporod – V sožitju z Naravo