INTERVJUJI IN ČLANKI


    

    

MNENJA


    

    

Katalog    

    

LITERATURA


    

    

GALERIJA


    

    
    

    

VIDEO


    

    

    

    

POVEZAVE


    

    

Dr. Neal Barnard
Physicians Committee
for Responsible Medicine
http://www.pcrm.org/health

Dr. Joel Fuhrman
https://www.drfuhrman.com/

Dr. Michael Klapper
Nutrition –Based Medicine
https://doctorklaper.com/

Dr. Dean Ornish
Lifestyle Medicine
http://deanornish.com/

Klinika za postenje
dr. Otto Buchinger
http://buchinger.de/

dr. Keki R. Sidhwa - Popolnost naravnega življenja
http://drsidhwa.com/

Klinika za postenje
dr. Alec Burton
http://www.alecburton.com/
http://www.arcadiahealthcentre.com.au/

Vadba rekreativnega teka in triatlona - Celje
http://www.srk-celje.si/

Vadba rekreativnega teka v Ljubljani
http://www.tekaskitrener.si/

Domača hrana iz slovenskih kmetij
http://www.kupujmodomace.si/kupdom/
    

    

MODROSTI


    

    

AUDIO


    

    

Foto album
    

    


ČLANKI
IN


    

    

INTERVJUJI
     POST – OD STARODAVNE TRADICIJE DO SODOBNE MEDICINE  
      Marjan VidenšekPost in prečiščevanje je torej, kot pojasnjuje dr. Majić, medicinsko utemeljen program za krepitev zdravja, psihofizičnih sposobnosti in za dobro počutje.


Primarij dr. Tomislav Majić iz Šmarjeških Toplic je eden redkih slovenskih zdravnikov, ki se zaveda velikega pomena prečiščevanja s postom in prehranskega razstrupljanja. V njihovem zdravilišču je razvil program Vitalis, ki pomaga ljudem da si okrepijo zdravje in povečajo vitalnost.


V času naše junijske postne skupine nas je obiskal na Jezerskem, kjer je vse udeležence navdušil s svojim predavanjem na temo zakaj zbolimo in kako nam lahko post pomaga.2
0
1
8


    

    

1
9
9
2


    

    


Dr. Tomislav Majić


Dr. Majić nam je takole opisal, kako se je srečal s postom:

"Zamisel o oblikovanju programa posta in prečiščevanja se mi je utrnila sicer že pred davnimi leti, ko sem prišel do rezultatov neke laboratorijske raziskave o vplivu hipokalorijske prehrane na življenjsko dobo podgan. Eduardu Mejsoru s teksaške univerze v S. Antoniju se je posrečilo podaljšati pričakovano življenjsko dobo podgan za polovico z omejitvijo kalorij v prehrani. Ugotovil je, da lakota pri živalih aktivira gen za produkcijo določene beljakovine, ki vpliva na sposobnost reprodukcije. Če so življenjski pogoji slabi, se žival neha razmnoževati. To je arhetipski vzorec, ki omogoča živali, da upočasni staranje in prestavi razmnoževanje za primernejše življenjske razmere. Pri nizkokalorični prehrani se tudi pri ljudeh lahko spodbudi ta arhetipski vzorec. Po odkritju hormona dehidroepiandrosteron, DHEA, kar je zasluga prof. Etienna-Emila Baulieua s pariške univerzitetne bolnišnice Bicetre, so raziskovalci ugotovili, da se pri nizkokalorični prehrani tudi pri ljudeh zveča raven DHEA, ki je predhodnik seksualnih hormonov. Prof Baulieu je tudi ugotovil, da DHEA krepi imunski sistem, vpliva na obnavljanje celic kože, mišic in kosti ter na dobro počutje. Ta hormon je v zadnjih desetih letih postal eden najbolj iskanih preparatov za pomlajevanje. Kmalu pa se je pokazalo, da nekontrolirana uporaba tega preparata lahko škoduje zdravju.

Nekateri drugi raziskovalci, kot Samuel Yen in znana ameriška epidemiologinja Elizabeth Barret-Connot, pa so z retrospektivno študijo ugotovili tesno zvezo med nizko ravnjo DHEA in smrtjo zaradi bolezni srca in ožilja. Nekatere raziskave so tudi pokazale, da ljudje z visoko ravnijo DHEA manj obolevajo tudi za nekaterimi oblikami raka. Z leti raven tega hormona upada. Najvišjo raven doseže v zgodnji odrasli dobi, to je pri petindvajsetih letih starosti, v starosti, pri sedemdesetih pa upade na raven deset odstotkov prejšnje vrednosti. Rezultati opisane pilotske študije so tudi pokazali na ugodno zvezo med postom in hipokalorijsko prehrano ter znižanjem dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja."


"Tudi naše izkušnje glede učinka posta in prečiščevanja na nekatere spremenljivke zdravja so zelo spodbudne. Rezultati naše raziskave na vzorcu 128 ljudi, ki jih je nizozemska zavarovalnica napotila v naše zdravilišče, so pokazali, da je mogoče doseči dobre učinke na nekatere pokazatelje zdravja v kratkem času. Po dveh tednih takšnega programa se je povprečna telesna teža pri vseh udeležencih zmanjšala za povprečno za 4,5 kg, predvsem na račun telesnih maščob. Krvni tlak se je znižal za 10 mm Hg, telesna zmogljivost povečala za 37 Wattov oziroma 20 odstotkov, holesterol v krvi se je znižal za 1mmol/L oziroma 18 odstotkov. Ob tem se je subjektivno počutje pri veliki večini udeležencev izboljšalo. S tem se je tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni zmanjšalo za 10 do 20 odstotkov po kriterijih Evropskega kardiološkega združenja. "pojasnjuje dr. Majić.

"Seveda je treba ob tem pojasniti", pojasnjuje predavatelj," da je učinek takšnega programa lahko le kratkoročen, ljudje opustijo pridobljene zdrave navade in pozneje spet nadaljujejo s prejšnjim vedenjskim vzorcem. Tega se zavedajo, zato si prizadevajo, da bi ljudi, udeležence takih programov še na druge načine, na primer v posebni učnih delavnicah, motivirali za sprejemanje odgovornosti za svoje zdravje. Pojasnjevanje, razlage o zdravem načinu življenja so nujni sestavni del programa programiranega posta in prečiščevanja organizma."

Dr. Majić podpira preventivne programe"Post in prečiščevanje je torej", kot pojasnjuje dr. Majić," medicinsko utemeljen program za krepitev zdravja, psihofizičnih sposobnosti in za dobro počutje. Sodi v skupino programov s področja promocije zdravja, ki je prvi korak v prizadevanjih za preprečevanje posledični bolezni."

"Prepričani smo, da z zanimivimi programi in naravnimi postopki, ki ji ljudje vse bolj cenijo, lahko vplivamo na spremembo življenjskega sloga in tako tudi na preprečevanje bolezni sodobnega časa."


"Kot je že omenjeno, je temeljni cilj tega programa krepitev zdravja in preprečevanje dejavnikov tveganja za nastanek tako imenovanih posledični ali civilizacijskih bolezni, ki so posledica sodobnega načina življenja in onesnaženja bivalnega in delovnega okolja. Med slednje sodijo bolezni srca in ožilja, rakasta obolenja, bolezni presnove, zvišan krvni tlak in debelost. Osnovni škodljivi dejavniki za nastanek te bolezni so nepravilna prehrana, premalo telesnega gibanja, nenehni dolgotrajni stres in onesnaženo okolje.


Vedno je treba misliti globalno in delovati lokalno. Ljudem v svojem okolju ves čas priporočam te stvari, vendar nikogar ne silim v  vegetarijanstvo ali neko vrsto hrane. Pojasnjujem, kaj in zakaj bi bilo zanj dobro, vsakdo pa si sam izbere svoj način in svojo pot. Vplivam seveda tudi na kolege in velikokrat se je že zgodilo, da so začeli nekoliko drugače razmišljati in tudi delati. Čedalje več zdravnikov se tudi pri nas ukvarja s tem in to tudi ni več tako imenovana alternativa, kajti vsa priporočila v strokovni revijah, pa tudi kardiološke smernice kot prvi korak navajajo spremembo življenjskega sloga. Če to ne prinese uspeha, se predpišejo še strožji preventivni ukrepi, šele potem sledi prehod na sintetična zdravila. To so danes uradno sprejete smernice ne glede na to, ali gre za diabetes, srčne bolezni ali rakava obolenja. Dandanes so žal bolniki včasih veliko bolj ozaveščeni in izobraženi kot zdravniki.""Veliko ljudi ima mišljenje,

malo je ljudi, ki mislijo."

  Dr. Tomislav Majić, o "strokovnjakih", ki imajo post in prehransko razstrupljanje za šarlatanstvo.NAROČNINA NA REVIJO:
Preporod – V sožitju z Naravo