INTERVJUJI IN ČLANKI


    

    

MNENJA


    

    

Katalog    

    

LITERATURA


    

    

GALERIJA


    

    
    

    

VIDEO


    

    

    

    

POVEZAVE


    

    

Dr. Neal Barnard
Physicians Committee
for Responsible Medicine
http://www.pcrm.org/health

Dr. Joel Fuhrman
https://www.drfuhrman.com/

Dr. Michael Klapper
Nutrition –Based Medicine
https://doctorklaper.com/

Dr. Dean Ornish
Lifestyle Medicine
http://deanornish.com/

Klinika za postenje
dr. Otto Buchinger
http://buchinger.de/

dr. Keki R. Sidhwa - Popolnost naravnega življenja
http://drsidhwa.com/

Klinika za postenje
dr. Alec Burton
http://www.alecburton.com/
http://www.arcadiahealthcentre.com.au/

Vadba rekreativnega teka in triatlona - Celje
http://www.srk-celje.si/

Vadba rekreativnega teka v Ljubljani
http://www.tekaskitrener.si/

Domača hrana iz slovenskih kmetij
http://www.kupujmodomace.si/kupdom/
    

    

POST NI ČUDEŽNO ZDRAVILO
Marjan Videnšek
Jana Vidic, 7. 03. 2013, Ambulanta 202, Poslušaj   
Pred postenjem se je treba s postopkom temeljito seznaniti, za bolne pa je nujen tudi posvet z zdravnikom

Zagovorniki posta ponujajo številna pričevanja o izboljšanju zdravja, velik del uradne medicine pri nas pa ga odsvetuje ali celo zavrača.

“Post ne zdravi, kot ne zdravijo čaj, kot nobena hrana ne zdravi in kot ne zdravi nobena terapija. Zdravljenje opravi organizem sam in post je le odlična metoda, ki mu to omogoča, sploh, če ga izvajamo res pravilno, s sadnimi sokovi in zelenjavnimi prevretki in če traja vsaj 14 dni, lahko pa tudi nekaj tednov.”

V to je prepričan Marjan Videnšek, ustanovitelj in predsednik društva Preporod, ki se sam občasno posti že 17 let, zadnjih 10 pa organizira tudi skupinsko vodene poste.

Toda post je smiseln le, če sproži povsem nov življenjski slog: “Brez tega je post le kratek predah, ne prinese pa dolgotrajnega dobrega počutja. Ljudje namreč zbolevajo in se slabo počutijo zaradi prenajedanja, uživanja močno predelane hrane, premalo gibanja in spanja. Medicina je seveda nujno potrebna in v marsikaterem primeru čudežna, a če se ne odpovemo navadam, ki so za naše telo tako zelo škodljive, lahko vsemu medicinskemu trudu navkljub ostajamo ves čas bolni, saj se nismo lotili bistva in vzroka. In takšno življenje je počasen samomor, le na nekoliko daljši rok.”


Skoraj čudežno delovanje posta?

Čeprav imajo zagovorniki posta številna pričevanja o bistvenem izboljšanju zdravja, ga velik del uradne medicine pri nas odsvetuje ali celo zavrača, Marjan Videnšek pa pravi, da smo v tem morda posebnost, saj je po svetu postenje vključeno celo v redni program nekaterih klinik, pa tudi naši zdravniki, vsaj neuradno, post velikokrat odobravajo ali pa mu vsaj ne nasprotujejo.

Največji nasprotniki so tisti, ki ga niso preizkusili oz. ki se srečujejo z res hudo bolnimi ljudmi, katerih organizem je ob postenju že bistveno preveč prizadet, da bi lahko post v njem še sprožil samoozdravitvene sposobnosti.

Pri mnogih, sploh t. i. civilizacijskih boleznih post včasih deluje skoraj čudežno, trdi Videnšek: “Pri artritisih, srčno žilnih boleznih, visokem tlaku, tudi diabetesu tipa 2 imamo številne res odlične izkušnje. Ena naših članic je imela že tako hud artritis, da je bila še komaj pokretna, v službo so jo vozili na vozičku, po postenju in popolni spremembi življenjskega sloga pa je ena naših najbolj navdušenih planink!”


Za bolne je pred izvajanjem posta nujen posvet z zdravnikom

Za odrasle, ki nimajo zdravstvenih težav in se postijo zaradi boljšega počutja, je pomembno, da se s postopkom postenja res temeljito seznanijo, za bolne pa je nujen tudi posvet z zdravnikom oz redno spremljanje zdravstvenega stanja med postom, še posebej, če redno jemljejo zdravila.

Za prav vse pa je izjemno pomembno pravilno izvajanje posta. Informacije je mogoče dobiti v knjižnici, na spletu in pri tisočih, ki so občasno postenje že sprejeli kot del življenja.

“Post ni preprosto prenehanje uživanja trdne hrane. In zmeraj velja, da se je bolje ne postiti kot postiti se napačno! In vsaj tako pomemben, kot je čas postenja, je tudi čas ponovnega uvajanja trdne hrane. Če se ne držimo navodil, zlahka izničimo učinek posta,” poudarja Videnšek.


Radikalen poseg v delovanje organizma

Čeprav, kot rečeno, post ni čudežna rešitev, ima veliko zagovornikov. Dr. Nada Kozjek Rotovnik, vodja ambulante za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu in vrhunska strokovnjakinja za prehrano tudi zelo bolnih oseb, je prepričana, da bi ideja posta veliko manj navduševala, če bi dejansko vedeli, kakšno škodo s tako radikalnim posegom v delovanje organizma s tem povzročimo:

“Fiziološko gledano pomeni post neke vrste nezadostno prehrano, stradanje, sploh, tisti samo z vodo. Za organizem to pomeni, da tistih hranil, ki jih telo v času posta nima, mora pozneje nekako nadomestiti, to pa je za presnovo lahko zelo naporno. Zato post nikakor ni prečiščevanje organizma, pač pa je konkretno zastrupljanje.

Dokler smo zdravi in mladi, ga telo razmeroma dobro prenese, v starejšem ali v obolelem organizmu pa je to še dodatno breme in se lahko zelo hitro zruši. Zelo hud bolnik, ki mu denimo kakšna vrsta raka počasi razkraja presnovne mehanizme v telesu, bo z nezadostnim vnosom energije in hranil začel pospešeno propadati.

V organizmu se bo kopičila voda, izgubljal bo proteinske strukture in takega bolnika ne moremo več zdraviti. S tem se v praksi kar pogosto srečujemo in v mnogih letih, odkar delam na Onkološkem inštitutu, še nisem srečala bolnika, ki bi mu kakršna koli vrsta čudežne diete ali posta povrnila zdravje. Videla pa sem mnoge, ki so odšli v tujino na klinike za postenje in se od tam niso več vrnili.”


Človek tudi pri postu ne sme imeti radikalnih stališč

Stališče dr. Nade Kozjek Rotovnik je odločno proti kakršnemu koli postu, vendar pa mu vsa stroka ne nasprotuje tako odločno. Vodja ambulantne dejavnosti na Onkološkem inštitutu in podpredsednica Zveze društev za boj proti raku prim. Vida Stržinar, ki je post tudi sama preizkusila, pod določenimi pogoji post razume kot dobro izkušnjo.

"Moje stališče do postenja kot do vsega v življenju je, da človek nikoli ne sme imeti radikalnih stališč. Resnica je nekje na sredi in je tudi zelo odvisna od posameznika. Sama hudim bolnikom nikoli ne priporočam posta, takrat telo potrebuje pomoč v boju z rakavimi celicami v obliki prehranskih dodatkov, to ni čas, ko bi mu jih odvzemali.

V zgodnjih fazah bolezni pa sama svetujem uradno priznano zdravljenje, tudi kirurško, če je to mogoče, nato pa poskusimo z zdravim načinom življenja zdravim celicami pomagati, da se lažje borijo s preostankom bolnih. Takrat tudi kak dan, celo teden posta ne more škodovati, če smo pri tem previdni. Vsekakor pa ne svetujem posta ob vodi, ki je lahko res zelo škodljiv.

Posta naj se lotijo ljudje, ki čutijo, da je to prav in se ga lotijo res pravilno. Vendar naj pri tem ne pretiravajo in naj se ga lotijo zares previdno. "


MODROSTI


    

    

AUDIO


    

    

Foto album
    

    


INTERVJUJI
ČLANKI
IN


    

    


2
0
1
8


    

    

1
9
9
2


    

    

NAROČNINA NA REVIJO:
Preporod – V sožitju z Naravo