INTERVJUJI IN ČLANKI


    

    

MNENJA


    

    

Katalog    

    

LITERATURA


    

    

GALERIJA


    

    
    

    

VIDEO


    

    

    

    

POVEZAVE


    

    

Dr. Neal Barnard
Physicians Committee
for Responsible Medicine
http://www.pcrm.org/health

Dr. Joel Fuhrman
https://www.drfuhrman.com/

Dr. Michael Klapper
Nutrition –Based Medicine
https://doctorklaper.com/

Dr. Dean Ornish
Lifestyle Medicine
http://deanornish.com/

Klinika za postenje
dr. Otto Buchinger
http://buchinger.de/

dr. Keki R. Sidhwa - Popolnost naravnega življenja
http://drsidhwa.com/

Klinika za postenje
dr. Alec Burton
http://www.alecburton.com/
http://www.arcadiahealthcentre.com.au/

Vadba rekreativnega teka in triatlona - Celje
http://www.srk-celje.si/

Vadba rekreativnega teka v Ljubljani
http://www.tekaskitrener.si/

Domača hrana iz slovenskih kmetij
http://www.kupujmodomace.si/kupdom/
    

    

MODROSTI


    

    

AUDIO


    

    

Foto album
    

    


ČLANKI
IN


    

    

INTERVJUJI
ZDRAVNICA ŽIVELA 114 LET


V začetku aprila 2012 je v ZDA umrla Leila Denmark, pediatrinja, ki je imela titulo najstarejšega delujočega zdravnika v ZDA. Delala je vse do 103. leta starosti.


2
0
1
8


    

    

1
9
9
2


    

    

Rodila se je leta 1898 na kmetiji blizu Atlante. Najprej je hodila v učiteljsko šolo, potem pa se je leta 1924 prepisala na medicino. Bila je edina ženska med 52 študenti v letniku. Otroke je začela zdraviti istega leta, ko se je pojavila Miki Miška – 1928. Kmalu po tem, ko je začela delati, se je poročila z bankirjem Johnom Eustacejem Denmarkom in se preselila v Atlanto. Leta 1930 je rodila svojega edinega otroka ter naslednjega leta odprla zasebno ordinacijo, ki jo je obiskovalo veliko zvestih pacientov. Ko je leta 1932 izbruhnila epidemija oslovskega kašlja, je skupaj s še nekaj znanstveniki sodelovala pri raziskavah, ki so pripeljale do razvoja cepiva proti tej bolezni. Ordinacijo v Atlanti je imela kar 73 let. Proti koncu kariere je zdravila že pravnuke in prapravnuke svojih prvotnih pacientov.
Otrokom je pomagala do svojega 103. leta starosti.
Spomni se časov, ko je bil zrak v Atlanti tako onesnažen, da "si imel do desete ure brke" ter ko so matere svojim malčkom hrano kar same prežvečile, saj ni bilo konzervirane otroške hrane in mešalnikov. Tudi zdravil in cepiv niso imeli. Kljub temu pa so bili otroci bolj zdravi kot danes. To pripisuje dejstvu, da so bili otroci nekoč bolje hranjeni, ter temu, da niso hodili v vrtce.

Leta 1971 je izdala knjigo z naslovom Every Child should Have a Chance. Nekaj njenih navedb je bilo takrat kontroverznih – trdila je, da morajo ženske sicer imeti enake karierne možnosti kot moški, ni pa prav, da puščajo otroke v varstvo drugim ljudem.  Menila je, da je vzgoja otrok "najpomembnejša naloga na svetu". Prepričana je bila tudi, da mora imeti dojenček ustaljen urnik hranjenja in da mora po tem, ko je odstavljen od prsi, piti samo vodo, ne pa sokov in mleka. Dudo je imenovala "umazana stvar˝, trdila je, da jo uporabljajo matere, ki hočejo svojega otroka utišati.

Pravi, da je tako visoko starost dočakala zato, ker je pila samo vodo, ker ni uživala rafiniranega sladkorja in ker je pri vsakem obroku pojedla nekaj beljakovin in dve porciji zelenjave. Po podatkih Gerontološke raziskovalne skupine je bila četrti najstarejši človek na svetu.
Dr. Leila Denmark je celih 73 let imela svojo ordinacijo


NAROČNINA NA REVIJO:
Preporod – V sožitju z Naravo