INTERVJUJI IN ČLANKI


    

    

MNENJA


    

    

Katalog    

    

LITERATURA


    

    

GALERIJA


    

    
    

    

VIDEO


    

    

    

    

POVEZAVE


    

    

Dr. Neal Barnard
Physicians Committee
for Responsible Medicine
http://www.pcrm.org/health

Dr. Joel Fuhrman
https://www.drfuhrman.com/

Dr. Michael Klapper
Nutrition –Based Medicine
https://doctorklaper.com/

Dr. Dean Ornish
Lifestyle Medicine
http://deanornish.com/

Klinika za postenje
dr. Otto Buchinger
http://buchinger.de/

dr. Keki R. Sidhwa - Popolnost naravnega življenja
http://drsidhwa.com/

Klinika za postenje
dr. Alec Burton
http://www.alecburton.com/
http://www.arcadiahealthcentre.com.au/

Vadba rekreativnega teka in triatlona - Celje
http://www.srk-celje.si/

Vadba rekreativnega teka v Ljubljani
http://www.tekaskitrener.si/

Domača hrana iz slovenskih kmetij
http://www.kupujmodomace.si/kupdom/
    

    

MODROSTI


    

    

AUDIO


    

    

Foto album
    

    


2
0
1
8


    

    

1
9
9
2


    

    

Primarij asist. mag. Andrej Šikovec, dr. med., specialist kirurg

ZNANI DOLENJSKI KIRURG NA SKUPINSKEM POSTENJU

Eden najboljših slovenskih specialistov za žilno kirurgijo, primarij asist. mag. Andrej Šikovec, dr. med., specialist kirurg, se je avgusta udeležil skupinskega postenja, ki ga je Zavoda Preporod , pod vodstvom Marjana Videnška organiziral v okolici Bleda. Šikovec ima svojo zasebno specialistično ordinacijo za žilno kirurgijo na Otočcu, občasno pa dela tudi v Splošni bolnišnici Novo Mesto.
    

    
Specialist kirurg Andrej Šikovec: »S posta se vračam telesno in duševno krepkejši.«


    

    
Že večkrat ste se udeležili skupinskega postenja v okviru Zavoda Preporod, nazadnje letošnjega avgusta. Zakaj se vedno znova radi vračate? Ste s pomočjo posta bolj zdravi, vitalni, umirjeni, ste premagali kakšno bolezen, je to za vas neke vrste dopust po napornem kirurškem delu…

Vzrok je preprost, po vsakem takem skupinskem postenju, se počutim bolj čil in spočit. Postenje ima name blagodejni učinek, tako glede splošne telesne kondicije, kot tudi duševne sprostitve. S posta se vračam telesno in duševno krepkejši. Trenutno še nimam kake hujše bolezni, razen zvišanega pritiska in težav s preveliko težo, mislim pa, da post okrepi mojo imunsko odzivnost in me s tem pripravlja tudi na morebitne bodoče bitke.

Ukvarjate se z žilno kirurgijo. V kolikšni meri tudi napačno hranjenje s premalo sadja in zelenjave, ter premalo gibanja oz. preveč sedenja povzroči venski zastoj in posledično krčne žile? Ali lahko tudi post doprinese k izboljšanju pretoka krvi po žilah?

Krvni obtok sestavljajo srce, arterije in vene. Za srce in arterije je znano, da so podvrženi obolnjem, ki so tudi posledica napačnega hranjenja. Pri venah pa ta povezava ni tako znana. Vsekakor sta zdrava prehrana in redno gibanje pomembna za ohranitev zdravega ožilja. To velja tako za arterije kot za vene. Bolezni ven, še zlasti krčne žile, so tipična težava, ki prizadene prebivalce v razvitem svetu. V okoljih, kjer je vsakodnevna hoja nujna za preživetje in hrane ni v izobilju, je tudi bolezni ven manj. Za zmanjšanje težav z venami je koristna hrana z veliko zelenjave, sadja in vlaknin. Prav tako redna hoja ali kolesarjenje.    

    
Zdi se, da je vedno več zdravstvenih delavcev odprtih za postenje. Čemu pripisujete ta pojav? Bi bilo potrebno tudi pri izobraževanju bodočih zdravnikov, npr. na medicinskih šolah in fakultetah nameniti vsaj nekaj besed postenju?

Zdravniki se med študijem srečamo tudi s procesi, ki se v telesu dogajajo med stradanjem. Stradanje je sicer posledica pomanjkanja hrane in je žal še vedno prisotno pri ljudeh v manj razvitem svetu. V razvitem svetu pa je stradanje večinoma posledica bolezenskih stanj in kot tako škodljivo. Spremembe v telesu med postom, ki je sicer prostovoljno in kontrolirano stradanje, se v telesu dogajajo podobne spremembe.  Med postom se metabolizem spremeni. Možgani, mišice in druga tkiva, ki v normalnih razmerah, za svoje »gorivo« uporabljajo sladkor glukozo, se prilagodijo, na novo gorivo, ki so maščobne kisline, ki nastanejo z razgradnjo maščobe. Pri postu se telo prilagodi tako, da se razgrajuje maščobno tkivo in še drugo v času pomanjkanja manj pomembno tkivo, z namenom, da imajo možgani in druga pomembna tkiva dovolj goriva za delovanje. Mislim, da se za zaradi tega telo reši tudi starih zalog strupov, ki jih drugače ne bi uspelo izločiti. Mislim pa in tako poročajo tudi nekateri znanstveniki, da se je človek v zgodnjih časih, ko je bil še nomad in odvisen od dosegljivosti hrane v naravi, prilagodil na obdobja, ko je bilo hrane malo. Zato je sposobnost kopičenja energije v maščobi za primitivnega človeka pomenila boljšo možnost preživetja v pogojih pomanjkanja hrane. Verjetno taka obdobja »stradanja« potrebujemo še danes.  Zdravniki se srečujemo s pomenom posta tudi pri zdravljenju bolezni trebušnih organov, kjer je prenehanje hranjenja in klistiranje, že od časov starih Grkov temeljni ukrep za zdravljenje. To velja tudi danes. O koristnost rednega posta pa se na medicinski fakulteti res ne učimo nič, se pa lahko vsak o tem poduči, v kolikor želi.  Mislim, da so zdravstveni delavci in zdravniki odprti za vsa nova spoznanja, zato so tudi spoznali koristi posta in se ga radi udeležujejo. Vsekakor pa ne mislimo, da lahko post nadomesti sodobno zdravljenje najhujših bolezni, lahko pa pomaga, da jih morda odžene na kasnejši čas ali pa vzdržuje ozdravitev. Vsekakor pa pomaga k boljšemu počutju.

Več o dr. Šikovcu na: www.avelana.si

Damjan Likar

    

    
Dr. Andrej Šikovec (prvi z desne) na skupinskem postenju na Bledu

    

    
NAROČNINA NA REVIJO:
Preporod – V sožitju z Naravo


    

    

MNENJA