INTERVJUJI IN ČLANKI


    

    

MNENJA


    

    

Katalog    

    

LITERATURA


    

    

GALERIJA


    

    
    

    

VIDEO


    

    

    

    

POVEZAVE


    

    

Dr. Neal Barnard
Physicians Committee
for Responsible Medicine
http://www.pcrm.org/health

Dr. Joel Fuhrman
https://www.drfuhrman.com/

Dr. Michael Klapper
Nutrition –Based Medicine
https://doctorklaper.com/

Dr. Dean Ornish
Lifestyle Medicine
http://deanornish.com/

Klinika za postenje
dr. Otto Buchinger
http://buchinger.de/

dr. Keki R. Sidhwa - Popolnost naravnega življenja
http://drsidhwa.com/

Klinika za postenje
dr. Alec Burton
http://www.alecburton.com/
http://www.arcadiahealthcentre.com.au/

Vadba rekreativnega teka in triatlona - Celje
http://www.srk-celje.si/

Vadba rekreativnega teka v Ljubljani
http://www.tekaskitrener.si/

Domača hrana iz slovenskih kmetij
http://www.kupujmodomace.si/kupdom/
    

    


Planinski izlet na Goli vrh (1787m)


Nedelja, 15. junij 2014

Gore imajo poseben čar. Čar, ki je tako močan, da vsakega, ki ga je uzrl, težko izpusti iz svojega objema. In Slovenci imamo privilegij, da lahko živimo v eni najlepših gorskih pokrajin v Evropi. Zaradi tega nas sploh ne čudi, da je planinstvo verjetno najmnožičnejši šport pri nas.


Sam sem že več kot trideset let velik ljubitelj gora. Na samotnih gorskih poteh, sem v preteklih desetletjih našel odgovore na številna vprašanja, ki sem si jih zastavljal na svoji dosedanji življenjski poti. Hoja v miru in tišini, premagovanje strmih poti, nas vodi v poglobljeno srečanje s samim sabo, s svojim bistvom.


Do današnjega vzpona na Goli vrh nad prelepim Jezerskim, sem od leta 1992, ko sem začel beležiti prav vsak pohod v hribe in naravo, opravil točno 1886 pohodov (bodisi sam, z družino ali s prijatelji). S tem sem spoznal veliko čudežnih kotičkov naše lepe dežele, povzpel sem se  tudi na številne gore v tujini, ki segajo še znatno više proti nebu kot naše. In iskreno sem se veselil vsakega trenutka, ki sem ga preživel v svetu neokrnjene narave, ki je posebno še v visokih gorah najpristnejša.


Zaradi številnih »terapevtskih« učinkov, ki jih ima hribolazenje, že od leta 1995 organiziramo Preporod-ove planinske ture. Nismo registrirani kot planinsko društvo, izlete organiziramo kot druženje prijateljev na lepi turi. Ture se udeležuje vsak po svoji prosti volji in na svojo odgovornost. Tako, kot to počnemo tudi vse v vsakdanjem življenju.


Danes, 15. junija smo se zjutraj zbrali na Jezerskem, sredi idilične vasi. Na obvestilo vsem našim številnim simpatizerjem, se je vabilu odzvalo osemnajst oseb. Z avtomobili smo se zapeljali še nekaj kilometrov, mimo Planšarskega jezera, do parkirišča pri gorniškem centru legendarnega alpinista Dava Karničarja. Od tu smo po prijetni gozdni poti, ob prijeten klepetu rinili navkreber in po slabih dveh urah prispeli na Goli vrh. 1778 m visoki vrh, ki je res povsem gol. Je pa z njega čudovit razgled na severno ostenje Grintovcev, Kočne, Štruce, Rink, pa na dolgi greben Košute, Storžiča v daljavi in seveda na zeleno Jezersko, ki ga gledaš strmo navzdol kot na svoji dlani. Za takšne prizore se res splača vzeti dopoldan časa, se malo preznojiti ob premagovanju morebitne lenobnosti. Nagrada je vedno v presežkih.

Na naših pohodih imamo priliko srečati zanimive sogovornike, ki imajo dolgoletne izkušnje in tudi velike uspehe pri premagovanju najrazličnejših bolezni s spremembo življenjskega sloga, katerega nepogrešljivi del je tudi planinarjenje. Danes ste, recimo, lahko pocukali za rokav Milana, 78. letnega mladeniča, ki je pred devetimi leti s postom pospravil raka na prostati in je zaradi svoje dosledne usmeritve v zdravo življenje, vse do danes varen pred ponovitvijo te neprijetne bolezni. Mnogi zelo radi prisluhnejo njegovi spodbudni in posnemanja vredni zgodbi, ki jo tudi sicer zelo rad podeli na raznih predavanjih.

V gorah tudi začutimo poseben red, ki tam vlada. Kako moteče so odvržene smeti in kričanje. Kako lepi so se nam zdeli rumeni cvetovi tik ob strmi poti proti nebu.

Želim vam, da vam v prihajajočih poletnih mesecih, ko so nam gore najbolj dostopne, le te obogatijo življenje z novimi doživetji. Morda se celo srečamo na samotnih poteh?

MODROSTI


    

    

AUDIO


    

    

Foto album
    

    


2
0
1
8


    

    

1
9
9
2


    

    

NAROČNINA NA REVIJO:
Preporod – V sožitju z Naravo


    

    

ŠPORTNO DRUŠTVO PREPOROD
Planinska sekcija

»Ljudje bi morali natančno vedeti, kaj si želijo v življenju in si zastaviti cilje na vseh področjih življenja. Tistemu, ki tega nima, cilje in pot začrtajo drugi. Tak človek je vedno sledilec in ni nikoli resnično srečen in izpolnjen.«


Petra Škarja, podjetnica