INTERVJUJI IN ČLANKI


    

    

MNENJA


    

    

Katalog    

    

LITERATURA


    

    

GALERIJA


    

    
    

    

VIDEO


    

    

    

    

POVEZAVE


    

    

Dr. Neal Barnard
Physicians Committee
for Responsible Medicine
http://www.pcrm.org/health

Dr. Joel Fuhrman
https://www.drfuhrman.com/

Dr. Michael Klapper
Nutrition –Based Medicine
https://doctorklaper.com/

Dr. Dean Ornish
Lifestyle Medicine
http://deanornish.com/

Klinika za postenje
dr. Otto Buchinger
http://buchinger.de/

dr. Keki R. Sidhwa - Popolnost naravnega življenja
http://drsidhwa.com/

Klinika za postenje
dr. Alec Burton
http://www.alecburton.com/
http://www.arcadiahealthcentre.com.au/

Vadba rekreativnega teka in triatlona - Celje
http://www.srk-celje.si/

Vadba rekreativnega teka v Ljubljani
http://www.tekaskitrener.si/

Domača hrana iz slovenskih kmetij
http://www.kupujmodomace.si/kupdom/
    

    

Planinski izlet na Kriško goro (1471m) in Tolsti vrh (1715m)


V okviru skupne akcije Preporodovcev: Prehodimo v nekaj letih vso Slovensko planinsko transverzalo od Maribora do Ankarana, smo zadnjo majsko nedeljo osvojili Kriško goro (1471m) in Tolsti vrh (1715m), ki je tudi najvišja točka okrog pet kilometrov dolgega grebena Kriške gore.

MODROSTI


    

    

AUDIO


    

    

Foto album
    

    

Pogled na Stol in Begunjščico                                               Foto: MarVid    

Naš sončni planinski izlet smo začeli pred bolnišnico Golnik, od koder nas je nezahtevna pot vodila do hribovske vasice Gozd. Čeprav smo na pot krenili že ob osmi uri, smo srečali na desetine pohodnikov, ki so se vračali že nazaj. Ti so očitno v svojem življenju premagali jutranjo lenobo, ki nam pogosto prišepetava, da bi bilo bolje še malo poležati. Toda ni boljšega za človeka, da že zgodaj zjutraj z rekreacijo prejme ogromno dozo svežega kisika, ki te lahko poživi za cel dan. Na planinskih poteh smo tudi bolj odprti do soljudi, saj praktično vsakogar pozdravimo, včasih malo pokramljamo, medtem, ko v dolini pogosto hodimo drug mimo drugega. Zakaj se ne bi še v mestih nasmehnili in pozdravili mimoidoče?  Po dobrih dveh urah je naša karavana prisopihala do koče na Kriški gori, ki velja za eno izmed najlepših razglednih točk v Sloveniji. Z vrha se nam je odprl razgled na Julijske Alpe, na severu na zasnežen 12 kilometrov dolg greben Košute, Begunjščico in Stol, na vzhodu na Storžič, Kamniške Alpe, Krvavec, na jugu pa proti Gorenjski ravnini vse do Ljubljanske kotline. Marjan Videnšek je v daljavi uzrl celo Snežnik. Zdravko Kaltnekar, velik ljubitelj Kriške gore, je v svoji knjigi Kramljanja, zapisal: »Lepoto tega »spodaj« ti v bistvu odkrije šele pogled z vrha.« V črtici Moja gora iz te knjige je opisal tudi gradnjo koče na Kriški gori: »Več kot petdeset let je že, kar smo kriški planinci zgradili kočo na svoji gori. Ves material je bilo treba znositi gor in pri tem so nam dosti pomagali vojaki iz kriškega garnizona, ki so z mulami nosili deske v breg.« Kriški greben ne ponuja samo čudovitih razgledov, pač pa tudi barvito planinsko cvetje. Na poti s Tolstega vrha smo zagledali celo poljano še mladega, svežega čemaža, ki je v dolini že zdavnaj vzcvetel. Tudi vsakemu človeku je dano, da vzcveti, če se drži preprostih, naravnih principov, med katere spada tudi redna fizična aktivnost, rekreacija, izleti v naravo, hribe.

Joži Polajžer: Članica Preporoda sem že od samega začetka delovanja društva. Vsa leta se z veseljem udeležujem planinskih pohodov, kolikor mi dopušča čas in druge aktivnosti ter obveznosti. S Preporodom hodim zaradi druženja s pozitivnimi ljudmi. Nekateri člani društva se na pohodih srečujemo že vrsto let, se pogovorimo o svojih aktivnostih, zanimivih dogodivščinah in izmenjamo izkušnje. Tako se kdaj zgodi, da smo med prijetnim kramljanjem mimogrede na vrhu. Včasih se tudi sami dogovorimo in gremo skupaj v hribe ali na kolo. Na pohodih se seznanimo z aktivnostmi in načrti vodstva in posameznih članov društva ter o športnih in »postnih« podvigih posameznikov, ki so nam vsem v vzpodbudo. Spotoma naberem zdravilna zelišča, ujamem kakšen dober foto-motiv. Rada sem v prijetni družbi Preporodovcev in gora.

Pri Koči na Kriški gori                                                                  Foto: Damjan Likar

Po grebenu Kriške gore                                                      Foto: MarVid        

Planinske cvetke so kot biseri med skalami

Foto: MarVid       

2
0
1
8


    

    

1
9
9
2


    

    

NAROČNINA NA REVIJO:
Preporod – V sožitju z Naravo


    

    

ŠPORTNO DRUŠTVO PREPOROD
Planinska sekcija