INTERVJUJI IN ČLANKI


    

    

MNENJA


    

    

Katalog    

    

LITERATURA


    

    

GALERIJA


    

    
    

    

VIDEO


    

    

    

    

POVEZAVE


    

    

Dr. Neal Barnard
Physicians Committee
for Responsible Medicine
http://www.pcrm.org/health

Dr. Joel Fuhrman
https://www.drfuhrman.com/

Dr. Michael Klapper
Nutrition –Based Medicine
https://doctorklaper.com/

Dr. Dean Ornish
Lifestyle Medicine
http://deanornish.com/

Klinika za postenje
dr. Otto Buchinger
http://buchinger.de/

dr. Keki R. Sidhwa - Popolnost naravnega življenja
http://drsidhwa.com/

Klinika za postenje
dr. Alec Burton
http://www.alecburton.com/
http://www.arcadiahealthcentre.com.au/

Vadba rekreativnega teka in triatlona - Celje
http://www.srk-celje.si/

Vadba rekreativnega teka v Ljubljani
http://www.tekaskitrener.si/

Domača hrana iz slovenskih kmetij
http://www.kupujmodomace.si/kupdom/
    

    

MODROSTI


    

    

AUDIO


    

    

Foto album
    

    

Neverjetna preobrazba: od 140 kilogramov do cilja na železnem triatlonu.Dvaintridesetletni Ivan Štamol, elektro projektant iz Šempetra v Savinjski dolini, je lani uspešno zaključil ironman v Celovcu (3,8 km plavanja, 180 km kolesarjenja, 42 km teka). Njegov dosežek na tej veličastni preizkušnji duha in telesa je toliko več vreden, ker je član Športno rekreativnega kluba Celje še pred nekaj leti tehtal kar 140 kilogramov. Njegova zgodba je lahko navdih za vsakogar, ki želi spremeniti življenje na bolje.


Nam opišete kako je bilo videti vaše "prejšnje" življenje, preden ste se odločili za preporod? Kako to, da ste imeli toliko kilogramov? Ste bili nesrečni in ste uteho iskali v nezdravi prehrani?
Pred leti, ko sem še imel 140 kilogramov, se mi je to zdelo normalno, motilo me tudi ni, šport imam že od nekdaj rad in sem se tudi takrat ukvarjal predvsem z igranjem košarke.  Uteho v hrani nisem nikoli iskal, ker nisem bil nesrečen.

Kaj se je potem zgodilo, da ste popolnoma spremenili svoj življenjski stil in se začeli ukvarjati s triatlonom?
Nastopile so težave z modrostnimi zobmi in sem jih moral odstraniti s štirimi manjšimi operativnimi posegi, ki so si sledili eden za drugim. Tako so bile moje prehranjevalne navade motene dva meseca, v tem času sem shujšal 10 kg. Tako se je vse začelo, dobil sem motivacijo za nadaljnjo izgubljanje teže, videl sem da je dosti lažje, če imaš manj kilogramov in tako sem se začel tudi ukvarjati z rekreativnim tekom. Po parih letih sem prišel na težo okoli 100kg, ki sem jo, bolj kot ne, uspešno nadzoroval nekaj let. Ko sva se z ženo preselila v drug kraj, sem začel iskati nove možnosti rekreacije in zasledil sem klub ŠRK Celje. Ideja o triatlonu mi je bila zanimiva in sem se spustil v to dogodivščino. Po enoletnem treniranju in nekaj triatlonih sem se odločil naslednje leto poskusiti ironman s polovično razdaljo. Po uspešni preizkušnji sem se pa potem odločil za celotnega ironmana.

Začetni treningi so bili ob takšni teži telesa verjetno še zlasti naporni. Kako je to izgledalo? Ste imeli kakšnega trenerja, da je nadzoroval vaše telo? Ste kdaj želeli obupati in vse skupaj pustiti ali ste imeli tako močno voljo? Verjetno sami ne bi zmogli brez podpore kluba? Ste istočasno tudi spremenili način prehrane?
Začetki treninga so bili najbolj naporni pri plavanju, ker nikoli nisem treniral oz. nikoli se nisem naučil pravilno tehniko plavanja. Tek in kolo mi nista delala večjih težav. Seveda časi pri teku so bili telesni teži in pripravljenosti primerni. Obupal nisem nikoli, tudi triatlona nisem nikoli želel pustiti, ker se s triatlonom ukvarjam, ker me veseli. Tisti trenutek, ko me ne bi več veselil, bi ga pustil in se preusmeril na kakšen drugi šport. Seveda brez kluba in klubskih trenerjev ne bi bil pripravljen za triatlone, še posebej ironman razdalje. Hrano sem v lanskem letu povsem spremenil, pri tem mi je največ pomagala kolegica Aleša. Moram priznati, da so s pravilno prehrano, treningi in regeneracija čisto drugačni, boljši, lažji, rezultati pa temu primerni.

Se je s treningi povečala tudi vaša samozavest in zdrava samopodoba? Opišite nam vse pozitivne spremembe, ki ste jih doživeli zaradi novega življenjskega stila.
S treningi se seveda poveča samozavest in samopodoba, predvsem se izboljša zdravstveno stanje. Z boljšo kondicijo tudi lažje opravljaš vsakodnevna opravila, tudi zbranost na delovnem mestu je večja.

Mnogi ljudje se lotijo hujšanja, vendar po določenem času ponovno pridobijo nazaj preveliko težo. Zakaj mislite, da se to tako pogosto dogaja?
Po mojem mišljenju, ker se sprostijo, dobijo določeno samozavest in mislijo, da zdaj, ko so shujšali, lahko začnejo spet po starem jesti. V bistvu pa ne odpravijo primarnega razloga, zakaj so sploh pridobili preveliko težo in to je nepravilni življenjski slog in napačna prehrana.

Kako ste doživeli prvi ironman v Celovcu, letošnjega julija? Je bilo lažje ali težje kot ste pričakovali? Kakšni občutki so vas navdajali, ko ste prečkali ciljno črto?
Ironman preizkušnjo sem vzel kot dogodivščino, vedel sem, da če me ne bo izdalo zdravje, bom uspel priti do cilja, rezultat ni bil pomemben in sem užival v tekmi. Plavanje je bilo kot pričakovano, kolo je bilo lažje kot sem si mislil, tek je bil pa po pričakovanjih naporen in vroč, še posebej, ker je tisti dan bilo v Celovcu 40 stopinj  v senci. Ko sem prečkal ciljno črto, sem občutil val zadovoljstva, da sem uspel priti do cilja, kar sem 15 let nazaj kot mali otrok gledal po televiziji.

Marjan Videnšek pravi, da ironman in ostale vzdržljivostne preizkušnje krepijo karakter pri človeku. Se strinjate?
Seveda, ironman kot tudi druge vzdržljivostne preizkušnje so tudi test tvojega karakterja, posledično ga tudi krepijo.

Damjan Likar
Ivan Štamol po dobrih dvanajstih urah na cilju ironmana v Celovcu.

2
0
1
8


    

    

1
9
9
2


    

    

NAROČNINA NA REVIJO:
Preporod – V sožitju z Naravo


    

    

Ivan Štamol je še pred leti tehtal kar 140 kilogramov.Ivan na kolesarskem delu preizkušnje železnega triatlona.
ŠPORTNO DRUŠTVO PREPOROD
Triatlon