INTERVJUJI IN ČLANKI


    

    

MNENJA


    

    

Katalog    

    

LITERATURA


    

    

GALERIJA


    

    
    

    

VIDEO


    

    

    

    

POVEZAVE


    

    

Dr. Neal Barnard
Physicians Committee
for Responsible Medicine
http://www.pcrm.org/health

Dr. Joel Fuhrman
https://www.drfuhrman.com/

Dr. Michael Klapper
Nutrition –Based Medicine
https://doctorklaper.com/

Dr. Dean Ornish
Lifestyle Medicine
http://deanornish.com/

Klinika za postenje
dr. Otto Buchinger
http://buchinger.de/

dr. Keki R. Sidhwa - Popolnost naravnega življenja
http://drsidhwa.com/

Klinika za postenje
dr. Alec Burton
http://www.alecburton.com/
http://www.arcadiahealthcentre.com.au/

Vadba rekreativnega teka in triatlona - Celje
http://www.srk-celje.si/

Vadba rekreativnega teka v Ljubljani
http://www.tekaskitrener.si/

Domača hrana iz slovenskih kmetij
http://www.kupujmodomace.si/kupdom/
    

    

Planinski izlet na Storžič (2132m)
MODROSTI


    

    

AUDIO


    

    

Foto album
    

    

Čar gora je nekaj posebnega, ko mu podležeš, si z njimi zasvojen in ne spustijo te več iz svojega objema. Vedno znova in znova se vračaš v njihova čarobna prostranstva, nikdar se jih ne naveličaš.

Naš veliki ljubitelj gora, Viki Grošelj, slavni alpinist, zdravnik, je nekje zapisal: »Če v človeku ni čara potovanja po gorah, če te ne zastrupi slutnja pustolovščine in svoboda gibanja, je vse zaman.«Da smo Slovenci obdarjeni z eno najlepših gorskih pokrajin v Evropi, smo se spet prepričali na včerajšnjem Preporodovem izletu na Storžič. Že na zapolnjenem parkirišču pri Domu pod Storžičem smo pomislili, da je planinstvo morda res najpopularnejši in najmnožičnejši šport pri nas. Zbralo se nas je petnajst ljubiteljev gora in narave, v glavnem znani obrazi, s katerimi se že leta družimo na vsakomesečnih planinskih izletih. Z njimi bi radi navdušili , spodbudili in osrečili vse tiste, ki radi ubežijo stresnemu vsakdanu in si poiščejo mir v kraljestvu prelepih slovenskih gora. Vsak izmed nas ima zato, da se nam pridruži, tudi ob slabem vremenu, ko so hribi lahko muhasti ali celo nevarni, svoje razloge. Mnogim gore pomagajo, da spoznajo in srečajo samega sebe, ali novega prijatelja. Med hojo lahko v miru premišljuješ, rešuješ probleme, iščeš rešitve. Više kot se vzpenjamo, bolj oddaljene so tudi naše težave, z večjim optimizmom zremo v širne daljave, pozabljamo na vsakdanje skrbi in težave in se utrjujemo za naporen vsakdan v dolini.2
0
1
8


    

    

1
9
9
2


    

    

19. avgust 2012 – Preporodovci na vrhu Storžiča

  

Po razglednem grebenu proti vrhu.  

Previdno skozi Žrelo  

Za vzpon smo si izbrali zelo zahtevno pot skozi Žrelo, ki je prava poslastica za vsakega planinca, seveda za takega, ki je v dobri telesni kondiciji. Vrh smo, skupaj s kratkimi predahi, dosegli v dobrih treh urah. Med nami sta bila celo otroka stara šest in deset let, ki sta brez težav priplezala na vrh. Ko otrok začuti pustolovščino, potem ne pozna utrujenosti. Tudi z nami, odraslimi je tako! Ali ne?
Ovce na vrhu Storžiča so oblegale Davida in prosile za suho sadje  

Na vrhu so nas radovedno obstopile ovce in proseče gledale v naše roke. Zelo so jim prijale sladke rozine in celo luščine pistacije. Kavke so kar v letu lovile vrženo jim hrano. Po krepčilni malici z nahrbtnika in veličastnih razgledih v bližnjo in daljno okolico se po položnejši poti odpravimo v dolino. Tik pod vrhom  naletimo na gorske reševalce in že smo priča helikopterskemu reševanju ponesrečenca, ki ga je zadel večji kamen. Velika previdnost in seveda primerna planinska oprema, res nikoli nista odveč.

Bili smo priča reševanju ponesrečenca s helikopterjem  

Sestopili smo po mehki gozdni poti in v dveh urah dosegli izhodišče pri Domu pod Storžičem, kjer smo ob odlični čemaževi juhi ali kislem mleku zaokrožili vtise s prijetnega druženja. Veselimo se naslednje ture koncem septembra,  na katero ste tudi vi lepo vabljeni.

Zapisal in fotografiral: MarVid


NAROČNINA NA REVIJO:
Preporod – V sožitju z Naravo


    

    

ŠPORTNO DRUŠTVO PREPOROD
Planinska sekcija