INTERVJUJI IN ČLANKI


    

    

MNENJA


    

    

Katalog    

    

LITERATURA


    

    

GALERIJA


    

    
    

    

VIDEO


    

    

    

    

POVEZAVE


    

    

Dr. Neal Barnard
Physicians Committee
for Responsible Medicine
http://www.pcrm.org/health

Dr. Joel Fuhrman
https://www.drfuhrman.com/

Dr. Michael Klapper
Nutrition –Based Medicine
https://doctorklaper.com/

Dr. Dean Ornish
Lifestyle Medicine
http://deanornish.com/

Klinika za postenje
dr. Otto Buchinger
http://buchinger.de/

dr. Keki R. Sidhwa - Popolnost naravnega življenja
http://drsidhwa.com/

Klinika za postenje
dr. Alec Burton
http://www.alecburton.com/
http://www.arcadiahealthcentre.com.au/

Vadba rekreativnega teka in triatlona - Celje
http://www.srk-celje.si/

Vadba rekreativnega teka v Ljubljani
http://www.tekaskitrener.si/

Domača hrana iz slovenskih kmetij
http://www.kupujmodomace.si/kupdom/
    

    

MODROSTI


    

    

AUDIO


    

    

Foto album
    

    


2
0
1
8


    

    

1
9
9
2


    

    

Tek!  Kako začeti?Zima se počasi poslavlja, dnevi postajajo daljši, narava se prebuja in z njo tudi tekači. Tisti, ki imamo zelo radi gibanje v naravi, redno tečemo tudi pozimi, a za večino so pomladni meseci prijaznejši. Sploh začetniki, se te preproste in nadvse učinkovite discipline gibanja radi lotevajo v toplejših mesecih.

Veliko ljudi si želi teči, a se kaj hitro izkaže, da je njihova motivacija premajhna, splo h ko se zavejo, da imajo premalo kondicije in se jim v glavi porodi misel, da ne zmorejo. A to ni res. Teče lahko prav vsakdo, če mu le zdravje dopušča. Ogromno tekačev začetnikov si začetne cilje postavi previsoko, zato vam bomo v tem članku, kratko predstavili nekaj tekaških nasvetov.

Postopoma

Začeti je treba počasi, prehajati iz hoje v tek in si ne zastaviti prezahtevnih treningov. Telo je treba počasi in postopoma pripraviti na drugačno gibanje, treba je ustrezno okrepiti mišice ter sklepe. Tečete tako, da lahko umirjeno, a vseeno globoko dihate ali se pogovarjate. Že na začetku lahko vadba traja tudi do ene ure. Najprej 3-krat na teden, nato se trening lahko stopnjuje, vendar do največ 5-krat tedensko. Za začetek je primerno 30 sekund teči in 90 sekund hoditi, če je to prelahko, lahko povečate intenzivnost na 60 sekund teka in 60 sekund hoje. Ciklus se ponavlja in vsakič znova boste lažje stopnjevali trening. Ko boste brez naprezanja zmogli dve-minutni ciklus, stopnjujte na 4- ali 5- minutnega, skratka podaljšujte ga toliko, da bo skupni čas teka 30 minut. Po treh mesecih boste brez težav sposobni teči 20 do 30 minut brez postankov.  Do takrat se vam bo že povečala dihalna kapaciteta, krvna obtočila bodo učinkovitejša, mišic e bodo prožnejše, skratka dosegli boste svoj prvi cilj.

Kje teči in kako dihati

Pomembno je predvsem, da izberete okolje, kjer se počutite prijetno in sproščeno. Če imate možnost, tecite po urejenih gozdnih poteh, v parkih, podlaga naj bo mehkejša, da boste =8im manj obremenjevali sklepe. Dobro si je zapomniti, da manjša, kot je tekaška izkušenost, boljša naj bo kakovost podlage, po kateri tečete.

Pri dihanju se osredotočite tako na usta kot nos. Z dihanjem samo skozi nos ne boste dobili zadostne količine kisika, zato se priporoča kombinirano dihanje. Globok vdih in izdih sta nujna, saj boste s tem ne samo dobili dovolj kisika in energije, temveč se bosta povečala še prožnost prsnega koša in moč dihalnih mišic.

Izbira opreme

Pri tekačih je pomembna predvsem kvalitetna obutev. Danes je na voljo ogromno tekaških copat po različnih cenah. Treba je izbrati obutev, ki bo primerna za stopalo in način teka. Trgovci vam bodo pomagali pri izbiri.

Kar se zgornjih oblačil tiče, predlagamo čim manj stroškov, raje več denarja namenite kvalitetnejši obutvi. Oblecite se v vam udobna oblačila, ki naj bodo predvsem iz lahkih materialov in ki izločajo vlago na zunanjo stran.Maraton Julije in Romea v Veroni. Tekli so tudi trije Preporodovci (17.2.2013)

Foto: Marjan VidenšekPred maratonom smo se dobro ogreli in razgibali.

Foto: Marjan Videnšek


Vsi, ki smo prišli na cilj,  smo zmagali in prejeli krasne spominske medaljePojdite prihodnjič tudi vi z nami!
NAROČNINA NA REVIJO:
Preporod – V sožitju z Naravo


    

    

ŠPORTNO DRUŠTVO PREPOROD
Tekaška sekcija