INTERVJUJI IN ČLANKI


    

    

MNENJA


    

    

Katalog    

    

LITERATURA


    

    

GALERIJA


    

    
    

    

VIDEO


    

    

    

    

POVEZAVE


    

    

Dr. Neal Barnard
Physicians Committee
for Responsible Medicine
http://www.pcrm.org/health

Dr. Joel Fuhrman
https://www.drfuhrman.com/

Dr. Michael Klapper
Nutrition –Based Medicine
https://doctorklaper.com/

Dr. Dean Ornish
Lifestyle Medicine
http://deanornish.com/

Klinika za postenje
dr. Otto Buchinger
http://buchinger.de/

dr. Keki R. Sidhwa - Popolnost naravnega življenja
http://drsidhwa.com/

Klinika za postenje
dr. Alec Burton
http://www.alecburton.com/
http://www.arcadiahealthcentre.com.au/

Vadba rekreativnega teka in triatlona - Celje
http://www.srk-celje.si/

Vadba rekreativnega teka v Ljubljani
http://www.tekaskitrener.si/

Domača hrana iz slovenskih kmetij
http://www.kupujmodomace.si/kupdom/
    

    


Povzpeli smo se na dolenjski Triglav (20. 3. 2013)


Potem, ko je Preporodov planinski izlet na najvišji vrh Dolenjske konec februarja zaradi visoke snežne odeje odpadel, nam je aprilsko vreme le dovolilo, da smo se povzpeli na Trdinov vrh (1178 m), ki leži na meji s Hrvaško.

Planinski pohod v osrčje Gorjancev smo pričeli v vasi Gabrje, od koder nas je nezahtevna pot vodila proti prvemu vmesnemu cilju, planinskemu domu pri Gospodični. Le nekaj deset metrov nižje smo se ustavili pri znani studenčnici, za katero ljudsko izročilo pravi, da ima »pomlajevalno moč in je slajša od medu in malvazije«. Omenjene besede je na papir dal in v bajko zapisal priznani slovenski pisatelj in veliki ljubitelj Gorjancev Janez Trdina. Gospodična je ena izmed devetnajstih bajk, ki so skupaj zbrane v njegovi knjigi Bajke in povesti o Gorjancih. Zgodba govori o grajski gospe, ki si je izredno želela otroka, vendar je bog kljub njeni molitvi ni uslišal. Gospa se je postarala in čutila, da bo zbolela. Zdravili so jo najboljši zdravniki, vendar je niso mogli pozdraviti. Potem pa se odpravi na Gorjance in pri tretjem studencu se voda zasveti, zato začne gospa vodo piti, ter se z vsakim požirkom počuti mlajša in zdrava. Umije se s to vodo, ki jo pomladi in ji vlije moč. Tudi mi smo se okrepčali z zdravilno studenčnico (vsak čisti vir vode je izredno dragocen in dobrodejno vpliva na človekovo zdravje) in si seveda zaželeli, da bi se uresničile besede na tabli pri koči: »Potoček poje večno melodijo, hiti v dolino kliče ti adijo.« Prav tako se je vsa ta leta pomlajevala Gospodična, ki je danes postala ena najlepših planinskih koč v Sloveniji. Vsi smo občudovali njihov napis imena nad vhodom v kočo, ki so ga ustvarili kar iz naravnega listja. V drugem delu blagega vzpona proti vrhu nas je ob poti spremljal tudi vonj po čemažu, ki na tem področju raste v izobilju. Nekateri udeleženci so to izredno zdravilno zel, ki mu rečejo tudi divji česen, prvič poskusili v življenju. Po dveh urah hoje smo tako pred seboj zagledali markantni telekomunikacijski stolp na Trdinovem vrhu, kjer smo za nekaj metrov prestopili državno mejo. Na vrhu sta med drugim tudi restavrirani ostalini dveh hrvaških cerkva, žal pa na vrhu zaradi nekoliko oblačnega vremena ni bilo razgleda v dolino. Ob jasnem nebu se namreč ponuja pogled vse tja do Zagreba, na slovenski s trani pa do Triglava. Pot v dolino smo nadaljevali po drugi stezi, ki je bila zaradi osojne lege pokrita z mnogo zaplatami snega. Pozdravila nas je tabla, na kateri je pisalo, da se nahajamo na območju rjavega medveda. Ena od planink je ob tem opisala svoje preteklo bližnje srečanje s to mogočno živaljo, ki pa se je končalo v prijateljskem ozračju. Ob prijetnem klepetu smo prišli do izhodiščne točke izleta, nekateri smo krenili domov, drugi pa še na sprostitev v bližnje Šmarješke toplice.

Damjan LikarMODROSTI


    

    

AUDIO


    

    

Foto album
    

    


Gorjanci in dežela pod njimi je prizorišče bajk pisatelja Janeza Trdine, ki je eno najlepših pripovedk namenil studenčnici, ki jo krasi vabljivo ime - Gospodična.


2
0
1
8


    

    

1
9
9
2


    

    

NAROČNINA NA REVIJO:
Preporod – V sožitju z Naravo


    

    

ŠPORTNO DRUŠTVO PREPOROD
Planinska sekcija

Ob vznožju Trdinovega vrha je tudi veliko rastišče čemaža, ki je znan po svojih zdravilnih učinkih.