INTERVJUJI IN ČLANKI


    

    

MNENJA


    

    

Katalog    

    

LITERATURA


    

    

GALERIJA


    

    
    

    

VIDEO


    

    

    

    

POVEZAVE


    

    

Dr. Neal Barnard
Physicians Committee
for Responsible Medicine
http://www.pcrm.org/health

Dr. Joel Fuhrman
https://www.drfuhrman.com/

Dr. Michael Klapper
Nutrition –Based Medicine
https://doctorklaper.com/

Dr. Dean Ornish
Lifestyle Medicine
http://deanornish.com/

Klinika za postenje
dr. Otto Buchinger
http://buchinger.de/

dr. Keki R. Sidhwa - Popolnost naravnega življenja
http://drsidhwa.com/

Klinika za postenje
dr. Alec Burton
http://www.alecburton.com/
http://www.arcadiahealthcentre.com.au/

Vadba rekreativnega teka in triatlona - Celje
http://www.srk-celje.si/

Vadba rekreativnega teka v Ljubljani
http://www.tekaskitrener.si/

Domača hrana iz slovenskih kmetij
http://www.kupujmodomace.si/kupdom/
    

    


                                            Triatlon - šport za vsakogar
                                                                             Marjan Videnšek


PLAVANJE – KOLESARJENJE-TEK

Vse to so naravne oblike gibanja, ki smo jih bolj ali manj osvojili že v otroštvu. Mali otroci, čim se postavijo na noge, začno teči. Tudi dirkanje s kolesom okoli hišnih vogalov jim je priljubljena zabava. Tudi voda jih magično privlači. Spominjam se, kako smo pred štiridesetimi leti, ja, ko si bile reke in potoki še čisti, čakali na poletne mesece,  da smo lahko brodili, plavali in skakali po tolmunih reke Hudinje. Sedaj z veseljem opazujem in spodbujam najmlajša otroka, ko z velikim navdušenjem počenjata vse to. In z velikim veseljem se jima pridružim. Triatlon je postal naš družinski način življenja, kar se tiče zadovoljevanja naših potreb po gibanju.


Lani sem si za svoj 50. Rojstni dan podaril dolgi, tako imenovani, železni – ironman – triatlon (3,8 km plavanja, 180 km kolesarjenja in 42 km teka). Letos sem zadevo ponovil in dodal še tri polovičke (1,9 km plavanja, 90 km kolesarjenja in 21 km teka). Človek bi rekel – ekstremizem brez primer!? Pa vendar ni tako. Triatlon, posebno daljše razdalje, je odličen preizkus naših telesnih in duševnih moči, zdržljivosti in volje. Je sredstvo za krepitev telesa in duha. S pomočjo triatlona lažje dohajam življenje.

Življenje je gibanje in naše telo je narejeno za gibanje. Dobro deluje samo, če zanj dobro skrbimo z zdravo hrano in dovolj telesnega naprezanja – športa. Čas posvečen teku je zagotovo veliko boljša investicija v naše zdravje, kot košnja travice po vrtu. Če se tega ne zavedamo, se posledice hitro odrazijo v slabi telesni kondiciji, odvečnih kilogramih, pesimizmu, brezvoljnosti, stalni utrujenosti in zdravstvenih težavah. Vsi ti znaki nas spodbujajo, da pridemo k pameti in se zmigamo.

Samo copate obujemo in že stečemo v sveže jutro, ob vsakem vremenu, ne rabimo partnerja in rezervacije igrišča, ob vsakem času, ki ga lahko posvetimo telesni vadbi.

Triatlon, oziroma njegove discipline, so tudi najboljši družinski šport, saj ga lahko aktivno izvaja prav vsak, od majhnih otrok naprej, pa do osemdesetih let, kot to počneta naš France Cokan in Američanka Madonna Budder. Naša sedemletna Nežika in enajstletni David sta navdušena nad tem športom. Čisto spontano trenirata tako rekoč vsak dan, ko tečeta in se s kolesi podita po vasi. Druženja s sovrstniki na organiziranih tekmovanjih pa ju sploh navdušujejo. Tudi odrasli, obeh spolov in vseh starosti uživamo v organiziranih preizkušnjah, ko se nas na startu daljših triatlonov naenkrat pojavi tudi do tri tisoč navdušenih rekreativcev z vsega sveta. Toliko srečnih obrazov na kupu ne vidiš nikjer drugje. Gibanje je eden močnejših naravnih instinktov in njegovo zadovoljevanje spodbuja izločanje hormona sreče.


Motivi za sam začetek ukvarjanja s tekom ali triatlonom so različni. Nekateri to počnemo iz preprostega veselja do gibanja in življenja, druge k spremembi načina življenja silijo bolezni, tretji želijo z aktivnim in sproščenim življenjem razbiti vsakodnevno stresno rutino, ki jih utesnjuje… ni važno zakaj, pomembno je da začnete z redno vadbo, najbolje s tekom, vsaj dvakrat tedensko. Lahko začnete sami, a vaša pot k začrtanemu cilju bo prijetnejša in z manj težav, če se boste priključili skupini somišljenikov, ki vadi pod strokovnim vodstvom izkušenega trenerja teka ali triatlona. Tudi če ste popoln začetnik, lahko že po manj kot pol leta redne vadbe nastopite na prvem krajšem triatlonu, ki vsebuje 200-300m plavanja, 8 – 10 km kolesarjenja in 1,5 – 2km teka. Če se bojite plavanja, vas lahko pomirim z novico, da takšno razdaljo lahko preplavate, ali "prečofotate" tudi v prsnem slogu. Tudi sam sem se še ne tako dolgo nazaj najbolj bal plavanja, sedaj pa v njem najbolj uživam. Se pa splača vaditi v skupini, kjer boste z dobrimi vaditelji, postopoma, dokaj hitro osvojili osnove tehnike kravl, ki jo boste potem vse življenje navdušeno izpopolnjevali, saj boste uživali, ko boste lahko preplavali prelepa slovenska jezera, ali daljše razdalje v kristalno čistem Jadranu. Sam šele zadnja tri leta vem, kaj je morje, kaj so jezera. Kako vam privoščim užitek in zadovoljstvo, ko v Ukancu vstopite v Bohinjsko jezero in lepo po sredini zaplavate proti 4,2 km oddaljenemu mostu na  drugem koncu jezera. Pa po dolgem in počez po Blejskem, Šmartinskem ali katerem drugem jezeru. Boste pa v plavanju in breztežnosti uživali tudi, če boste plavali le v bazenih. Vsako seznanjanje z novim je lahko velik užitek in zakaj bi to ne bilo tudi plavanje, tek ali kar cel triatlon kot ena disciplina. Triatlon nam lahko pomaga, da skozi življenje ne gremo kot kronični nezadovoljneži, pač pa kot turisti.

In ne nazadnje, "zakaj ne bi svoje telo vrnili v tisto stanje naravne razgibanosti in čilosti, kakršno nam s svojo živahnostjo in poskočnostjo nezavedno izkazuje vsak otrok, preden ga pomehkužijo TV in računalniške igrice", kot pravi dr. Cokan v svoji knjigi: Eno življenje je premalo.


Za konec še odgovor na vprašanje: zakaj je triatlon najprimernejši šport za rekreativce, otroke, pa tudi vse ostale?

         Vadimo se v treh disciplinah, ki sistematično krepijo celo telo. Z izmenično vadbo v posameznih disciplinah, se izognemo preobremenitvi posameznim sklepom, mišicam, saj imamo vedno na razpolago kakšno mišično skupino, ki ne boli, zato lahko, tisti bolj zagnani in navdušeni, trenirajo praktično vsak dan.

Pri plavanju, kolesarjenju in teku tudi ni hitrih  sprememb smeri in hitrosti, zato smo varni pred poškodbami. Nasprotno pa so igre z žogo, ravno zaradi tega ker lomijo kolena in delajo včasih kar delne invalide, tiste discipline, zaradi katerih je mnogim onemogočena redna rekreacija do poznih let. Potem pa nekateri zmotno mislijo, da jim škodi tek za kolena, ki so si jih poprej uničili s tenisom, nogometom …

V Preporodu je vse več ljudi, ki so postali tekači, maratonci, mnogi pa se že lotevajo plavanja in triatlona. Če vi še slučajno ne tečete, ne čakajte več. September je pravi mesec za nov začetek, začnite takoj! In veliko zadovoljstva in uspeha vam želim!
MODROSTI


    

    

AUDIO


    

    

Foto album
    

    

Ironman Cirih 2012: Ko prispeš na cilj 226 km dolge preizkušnje je sreča nepopisna 
2
0
1
8


    

    

1
9
9
2


    

    


Tudi invalid s protezama je končal "železni" triatlon Kje začeti:

         Za vse iz bližine Ljubljane, ki želite začeti z redno in strokovno vodeno vadbo priporočam skupino Urbana Praprotnika - www.tekaskitrener.si. Na celjskem se lahko naučite triatlona ali samo plavanja, teka,  v Športno rekreativnem klubu Celje - www.srk-celje.si , ostali pa boste zagotovo v bližini svojega kraja našli podobno podporno skupino.NAROČNINA NA REVIJO:
Preporod – V sožitju z Naravo


    

    

ŠPORTNO DRUŠTVO PREPOROD
Triatlon