INTERVJUJI IN ČLANKI


    

    

MNENJA


    

    

Katalog    

    

LITERATURA


    

    

GALERIJA


    

    
    

    

VIDEO


    

    

    

    

POVEZAVE


    

    

Dr. Neal Barnard
Physicians Committee
for Responsible Medicine
http://www.pcrm.org/health

Dr. Joel Fuhrman
https://www.drfuhrman.com/

Dr. Michael Klapper
Nutrition –Based Medicine
https://doctorklaper.com/

Dr. Dean Ornish
Lifestyle Medicine
http://deanornish.com/

Klinika za postenje
dr. Otto Buchinger
http://buchinger.de/

dr. Keki R. Sidhwa - Popolnost naravnega življenja
http://drsidhwa.com/

Klinika za postenje
dr. Alec Burton
http://www.alecburton.com/
http://www.arcadiahealthcentre.com.au/

Vadba rekreativnega teka in triatlona - Celje
http://www.srk-celje.si/

Vadba rekreativnega teka v Ljubljani
http://www.tekaskitrener.si/

Domača hrana iz slovenskih kmetij
http://www.kupujmodomace.si/kupdom/
    

    

Železna nuna pri osemdesetih nastopa na ironman triatlonih
      Damjan Likar


Da lahko človek uresniči praktično vse, za kar se odloči, dokazuje tudi 81 letna ameriška katoliška nuna Madonna Buder (*24. 7. 1930), ki še vedno nastopa na železnih (ironman) triatlonih: 3,8 km plavanja, 180 km kolesarjenja in 42 km teka.


MODROSTI


    

    

AUDIO


    

    

Foto album
    

    

Madonna Buder je navdih za številne ljudi po vsem svetu.            Foto: www.inlander.comSestra Madonna iz mesta Spokane v zvezni državi Washington je prvi železni triatlon uspešno zaključila pri 55 letih, do danes pa je zbrala že kar 45 nastopov na teh slovitih vzdržljivostnih prireditvah. Leta 2005 je na ironmanu na Havajih pri starosti 75 let postala najstarejša ženska, ki je dokončala to tekmovanje. Leta 2009 je uspešno zaključila ironman Canada v času 16:54:30 (časovni limit je 17 ur) in tako podrla svoj lasten rekord najstarejše ženske, ki je pri 79 letih uspela priti v cilj ironmana.

Bo letos postala prva ženska nad 80 let, ki je v roku 17 ur dokončala ironman?

Madonna, ki je zaradi svoje neuničljive volje dobila vzdevek železna nuna, je letos avgusta pripravljena ponovno nastopiti na ironmanu v Kanadi (to bi bila kvalifikacijska tekma za svetovno prvenstvo na Havajih) in tako odpreti novo starostno žensko kategorijo 80 +. Če bi dokončala tekmovanje znotraj 17 ur, bi postala prva osemdesetletnica na tem planetu, ki je prišla v cilj ironmana, čigar slogan je: »Vse je mogoče.« In Buderjeva pooseblja ta slogan.


Vztrajnostni športi delujejo skladno na telo, um in duha

Madonna se je začela ukvarjati z vztrajnostnimi športi pri 48 letih. »Leta 1978 je bila na delavnici, kjer je jezuit John Topel začel govoriti o številnih koristih teka in omenil kako tek deluje harmonično na telo, um in duha. Ta kombinacija skladnosti jo je prevzela in kmalu zatem je začela redno teči. Madonna ima nasvet za vse, na glede na starost, ki želijo biti bolj aktivni, toda morda ne vedo kako začeti: »Najprej je potrebno imeti močno željo. Ko imate enkrat željo, je potrebno imeti nekaj malega drznosti, poguma. In s pogumom pride odločnost. In z odločnostjo pride predanost, ki ji sledijo dejanja.« (www.tonic.com) Leta 2010 je napisala avtobiografijo z naslovom Grace to race, ki je številnim ljudem dala navdih, da naredijo nekaj iz svojega življenja. Tudi sama pravi, da s svojimi nastopi želi dati upanje in pogum drugim, kajti »če lahko ona to naredi, potem je upanje tudi za nas«. Steve King, komentator Ironmana, pravi: »Ni samo navdih za ženske, pač pa tudi za moške, da se lotijo takšnega izziva.«


Ne osredotočaj se na svojo starost, samo naredi

Madonna izkoristi vsako priložnost za gibanje. Ona dobesedno teče po opravkih, včasih tudi od maše. Pravi, da človek nikoli ni prestar za učenje in nikoli ni prestar, da naredi nekaj. Med tekom se zahvaljuje Bogu za vse blagoslove in lepoto, prav tako tudi moli za ljudi, ki potrebujejo kakšno pomoč. »Vedno tečem v Božji prisotnosti, občudujoč njegovo stvarstvo.« Ena od skrivnosti za njene uspehe pri vzdržljivostnih tekmovanjih je, da se predstavlja, kot da je otrok. »Za otroke je tek nekaj povsem naravnega, lahkotnega,« je dejala. »Nikoli ne izgubite otroka v sebi. Tudi, če se starate, ohranite otroškost v svojem življenju.«  (www.miamiarch.org)
2
0
1
8


    

    

1
9
9
2


    

    

Katoliška nuna Madonna Buder (r. 1930) na cilju ironmana v Kanadi.                                

Foto: www.zootsports.com


NAROČNINA NA REVIJO:
Preporod – V sožitju z Naravo


    

    

ŠPORTNO DRUŠTVO PREPOROD
Triatlon